KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ

Çocuklarda diş problemleri oluşmadan önce, sözkonusu problemleri önlemeye yönelik yapılan müdahalelerdir. Çocukların diş hekimiyle ilk karşılaşmalarının, koruyucu diş hekimliği müdahaleleri vesilesi ile olması tercih edilmelidir. Ağrısız, son derece kolay, zahmetsiz ve ucuz olan bu işlemler; çocuğun diş hekimine alışmasını da sağlayacaktır.

FLOR UYGULAMASI

Florid, su ve çeşitli gıdalardan alabildiğimiz doğal bir mineraldir. İçme sularında floridin bol olması, dişlerin çürüklere karşı direncini arttırır. Diş hekimliğinde, özellikle üç yaş sonrasında çocuklara, her altı ayda bir florid uygulaması yapılması, çürüklere karşı korunmada çok önemlidir. Oldukça kolay, ağrısız bir işlem olup; çocukların bu tip işlemler aracılığıyla diş doktoru ile tanışması, psikolojik açıdan da faydalıdır. Bu işlem sayesinde dişler üzerinde flor depolanması ile dişler daha güçlü ve sağlıklı hale gelir.

FİSSÜR ÖRTÜCÜLER

Dişlerin üst yüzeyinde çok fazla girinti ve çıkıntılar bulunur. Bu oluşumlara fissür denir. Fissürlere besin artıklarının tutunması çok kolaydır. Özellikle çocukluk döneminde, bu bölgelerin iyi temizlenmemesi nedeniyle dişler çok kolay çürüyebilir.  Bunun önüne geçmek için, fissür örtücü dediğimiz özel bir dolgu maddesi ile dişler üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan, bu girinti ve çıkıntılar (fissürler) doldurulur.  Böylece, bu bölgelerde besin tutunması mümkün olmayacak ve çürük oluşma ihtimali çok azalacaktır. Beş-altı yaş sonrasında yapılan bir tedavi olup, acısız ve son derece kolay bir işlemdir.

YER TUTUCULAR

Süt dişlerinin herhangi bir sebeple erken çekilmesinin gerektiği durumlarda yapılan bir çeşit apereydir. Süt dişleri çekildikten sonra sürekli diş sürene (çıkana) kadar, komşu dişler çarpık bir şekilde mevcut boşluğa ilerlemeye ve bu boşluğu kapatmaya çalışırlar. Yer tutucular sayesinde, sürekli dişin ağız içine gelmesine kadar geçen sürede, mevcut boşluk muhafaza edilmiş olur. Yapılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir.

HİJYEN EĞİTİMİ

Çocuklarda çürüklerin önlenmesi ve koruyucu diş hekimliğinin temeli, hijyen eğitiminin çok küçük yaşlarda verilmesidir. Ağız bakımının, diş fırçalama ve diş ipi kullanma işlemlerinin detaylı olarak öğretilmesi ve uygulama sonrasında kontrol edilmesi, varsa eksik temizlenen yerlerin ebeveyn tarafından tamamlanması çok önemlidir.

ÇOCUKLARDA TEDAVİ

Çocukluk döneminde düzenli-dengeli beslenme ve doğru diş fırçalama tekniklerinin uygulanması çürükleri önlemek için yeterlidir. Çürük oluşumunun erken farkedilmesi, diş hekimine periyodik kontrollere gelindiği takdirde mümkündür. Çürükler farkedildiği anda tedavi edilmesi gerekir.

ÇÜRÜK TEDAVİSİ

Dişteki çürük kısmın temizlenerek dolgu ile tamamlanması gerekir. Bazı süt dişlerinin duruma göre çekilmesi gerekebilir. Çekme işleminin hemen sonrasında yer tutucu yapılmalıdır. Her zaman ilk tercih, yerine sürekli diş gelene kadar süt dişinin ağızda muhafaza edilmesidir.

KIRIK RESTORASYONU

Çocuklar çoğunlukla çok hareketli oldukları için çarpma ve düşmeye maruz kalabilirler. Bu durumlarda diş kırıkları ve ağız yaralanmaları çok sık karşılaşılan sorunlardır. Diş kırılması sonrasında, dişin pulpası açığa çıktıysa, kanal tedavisi yapılmak zorunda kalınabilir ve dişin renginde kalıcı koyulaşmalar meydana gelebilir.

DİŞ ÇEKİMİ

Çürüyen dişin tedavisi çok uzun süre ihmal edildiğinde ve problem köklerden çene kemiğine kadar ulaştığı takdirde, ciddi iltihabi durumlar meydana gelebilir. Çocuğun yüzü şişebilir ve şiddetli ağrı olabilir. Bu durumda, sözkonusu dişin ağızda tutulması çocuğun sağlığı açısından tehlike arz edebilir ve diş çekimi gerçekleştirimelidir. Özellikle sözkonusu diş süt dişi ise ve altından sürekli dişin gelme süresi yakınsa, diş çekiminde hiç bir sakınca yoktur. Eğer sürekli dişin gelmesine uzun bir süre varsa, çekilen dişin yerine mutlaka yer tutucu yapılmalıdır. Aksi takdirde boşluğun yanındaki dişler buraya doğru hareket ederek alttan gelen sürekli dişe yer bırakmazlar. Sonucu ağzın bütün dengesini bozmaya kadar gider.