DOLGU NEDİR?
Dişlerde çoğunlukla koyu renklenmelerle ortaya çıkan ve madde kayıplarına neden olan oluşumlara “diş çürüğü” denir. Ağızda bulunan bakterilerin oluşturduğu bakteri plakları, besin artıklarından asit oluşturarak dişin mineral dokusunu bozar. Bunun sonucunda diş çürüğü dediğimiz büyük boşluklar oluşur. Diş çürükleri tespit edildiğinde zaman kaybetmeden “dolgu” yapılarak tedavi edilmelidir.
PORSELEN DOLGULAR
Aşırı zarar görmüş dişlerdeki çürük tam olarak temizlendikten sonra oluşan mevcut boşluğun CAD-CAM sistem dijital ölçü cihazı ile üç boyutlu tarama yapılarak ölçüsü alınır. Tasarım bilgisayarında görüntü büyütülerek, restore edilecek dişin restorasyon sınırları çok hassas bir şekilde çizilerek tasarlanır. 3D porselen dolgu tasarımı yapıldıktan sonra CAD-CAM sisteme ait kazıyıcı cihazın içersine, restorasyonumuz için uygun olan porselen blok takılır. Tasarımı yapılan restorasyonumuzun bilgileri, kazıyıcıya otomatik olarak gönderilerek porselen blok içinden kazıma başlatılır. Yaklaşık 20 dakika içerisinde (hastamız bekleme odasında kahvesini içerken) kazıma işlemi ve porselen fırınında glaze işlemi biter ve hastamız tekrar koltuğa alınarak porselen dolgu restorasyonu (inlay-onlay) yerleştirilebilir.
Avantajları:
- Dişe mükemmel uyumlu olur
- Renk tam uyumludur
- Uzun vadede dolgu kenarlarından sızıntı olmaz
- Çok daha dayanıklı bir yapıdır
- Soğuk-sıcak etkilere karşı hassasiyet daha az olur
KOMPOZİT DOLGULAR (DİŞ RENGİNDEKİ DOLGULAR)
Dişin doğal renginde ve estetik görünümlü olduğu için beyaz dolgu olarak tanımlanırlar. Geçmiş yıllarda yalnızca ön dişlerde kullanıldıkları halde, günümüzde çiğneme basınçlarına dayanıklı ve daha az aşınan dolgu maddesi olarak arka grup dişlerde de başarıyla uygulanmaktadır.
En büyük avantajları estetik görünümleridir. Öte yandan, bu tür dolgular diş dokularını da destekler; dişin kırılganlığını ve ısı geçirgenliğini engeller. Kompozitler yalnızca çürük tedavisinde değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirmek için, kırık bölgelerin restorasyonu için kozmetik amaçlı olarak ta kullanılmaktadır.
Nasıl Yapılır?
Kompozit dolgu materyali, restore edilecek bölgeye küçük tabakalar halinde yerleştirilerek, aşama aşama ışık ile sertleştirilir. Her tabaka yerleştirilirken, dişin orjinal şekli oluşturulur. İşlem, amalgam dolgulara kıyasla daha uzun sürede biter. Kompozit dolguların ömrü kişinin ağız bakımına bağlı olarak değişir. Kurallara uyularak yapılmış bir restorasyon, ağız bakımı da çok iyi ise, senelerce ilk günkü kadar sağlıklı bir şekilde kalabilir.
AMALGAM DOLGULAR (METAL DOLGULAR)
Gümüş dolgular olarak da bilinirler. Gümüş, kalay, bakır alaşımının cıva ile karıştırılmasından elde edilir. Cıva metalleri birbirine bağlanarak dayanıklı bir dolgu malzemesi yaratmış olur. Günümüzde, estetiğin ön planda olmasından dolayı, beyaz oldukları için, daha çok kompozit dolgu tercih edilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde, kompozit ve porselen dolgu mazlemelerin de gelişmesi neticesinde son derece dayanıklı, estetik ve sağlıklı beyaz dolgular, asırlardır diyebileceğimiz kadar eski tarihçesi olan amalgam dolguların, günümüzde daha az kullanılmasına sebep olmuştur.