DİŞ EKSİKLİKLERİNİN TAMAMLANMASI

Protezler, çeşitli sebeplerle kaybedilmiş olan dişlerin yerine koyulan; kişinin estetik, fonasyon, fonksiyon ve psikolojik ihtiyaçlarını gideren yapay oluşumlardır.

Eksik bir tek diş bile, diğer dişler ve alt üst çene sistemi için ciddi bir tehlike oluşturabilir. Diş eksikliği, estetiği bozduğu gibi, boşluğun çevresindeki diğer dişler zamanla bu boşluğa doğru eğilmeye başlar. Boşluğun karşısındaki dişler de; boşluğa doğru uzar. Bu şekil değişimleri zincirleme olarak diğer dişleride harekete geçirir ve sonrasında çene eklemi ağrıları, baş ve kas ağrıları ortaya çıkar. Bu nedenle eksik dişlerin boşluklarının protetik olarak zaman kaybetmeden doldurulması çevre dokuların ve kişinin genel sağlığı için çok önemlidir.

İMPLANTLAR

Eksik dişlerin tamamlanmasında teknoloji harikası bir yöntemdir. İmplant, kaybedilen dişin bulunduğu bölgede kemik içine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden bir vidadır. Cerrahi bir işlemle yerleştirilir. Dört-altı ay iyileşmesi beklenir. Ardından yapılan uygun protez, implant üstüne yerleştirilir. Tüm dişlerini kaybetmiş ve hareketli protezini kullanamayan hastalarda en ideal çözüm implanttır.

SABİT PROTEZLER

Kişinin takıp çıkartamadığı, hekim tarafından yapıştırılarak sabitlenen protezlerdir. Boşluk olan bölgelerde, boşluğun iki yanında köprüye destek olabilecek sağlıklı dişler olduğunda yapılır. Renkleşmiş, rengi geri dönmeyen, şekil bozukluğu olan, çürük veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerde de uygulanır.

HAREKETLİ PROTEZLER

İstenildiğinde kişinin kendisinin takıp çıkarabildiği tipteki protezlerdir. Hareketli protezler genelde ağızda hiçbir diş olmadığında veya çok az sayıda diş kaldığında yapılır.

Hareketli protez kullanımı öncesi diş çekimi yapıldıysa bir kaç hafta iyileşmesi beklenir. Bazı durumlarda, en fazla altı ay kullanılabilen geçici protezler yapılır. Hareketli protezler, eksik dişlerin telafisinde en ucuz yöntemlerden biridir.

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE PROTEZ

Porselen diş minesine en yakın en sağlıklı malzemedir. Geçmişte porselen tek başına kullanılamaz ve mutlaka metal bir alt yapı üstüne porselen işlenerek restorasyonlar yapılırdı. Bu durumda, metal altyapı ışık geçirgenliğini engelleyip doğal diş minesinde şeffaflıktan uzak donuk bir görüntüye sebebiyet veriyordu. Metal altyapılı porselenler, estetik görünümle ilgili dezavantajlarına rağmen daha ekonomik olduğu için tercih edilebilmektedir. Ful porselen restorasyonları (metal desteksiz porselen restorasyonlar) ise ışık geçirgenliğinden dolayı doğal dişlerden ayırt etmek çok zordur. Metal desteksiz restorasyonlar estetik uygulamalarda, doğru yerde doğru malzeme kullanıldığı taktirde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.