DIJITAL GÜLÜŞ TASARIMI
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?
Çeşitli etkenler sonucu ağız ve dişlerde oluşan istenmeyen görüntüleri ortadan kaldıran tedavilerin tümünü içeren diş hekimliği dalıdır. Yüz güzelliğinin arttırılması, güzel bir gülümseme tasarımıyla mümkündür. Güzel bir gülümseme, kaliteli ve özgüvenli bir yaşam tarzını yansıtır.
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ESTETİK PROBLEMLER NELERDİR?
Çeneler ile ilgili estetik problemler: Alt ve üst çenenin birbirine göre aşırı ileride veya geride olması durumu, ortodonti uzmanları ve gerektiği takdirde ortodonti-cerrahi ortak çalışması ile tedavi edilirler.
Dişler ile ilgili estetik problemler: Diş çapraşıklıkları, kırıklar, dişler arasındaki boşluklar, renk değişiklikleri, kötü görünümlü eski restorasyonlara sahip dişler şeklinde sıralanabilir.
Diş etleri ile ilgili estetik problemler: Diş eti hastalıklarına bağlı diş eti çekilmeleri, diş etlerindeki renk değişiklikleri ve diş etlerinin normalden daha fazla görülmesi (gummy-smile) şeklinde sıralanabilir.
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ESTETİK PROBLEMLER NELERDİR?
Çeneler ile ilgili estetik problemler: Alt ve üst çenenin birbirine göre aşırı ileride veya geride olması durumu, ortodonti uzmanları ve gerektiği takdirde ortodonti-cerrahi ortak çalışması ile tedavi edilirler.
Dişler ile ilgili estetik problemler: Diş çapraşıklıkları, kırıklar, dişler arasındaki boşluklar, renk değişiklikleri, kötü görünümlü eski restorasyonlara sahip dişler şeklinde sıralanabilir.
Diş etleri ile ilgili estetik problemler: Diş eti hastalıklarına bağlı diş eti çekilmeleri, diş etlerindeki renk değişiklikleri ve diş etlerinin normalden daha fazla görülmesi (gummy-smile) şeklinde sıralanabilir.
GÜLÜŞ TASARIMI (SMİLE DESİGN) NEDİR?
Güzel bir gülüş için öncelikle yüz biçiminizle ve dudak yapınızla uyumlu dişlere sahip olmanız gerekir. İşte tam bu noktada, gülüş tasarımı size kişisel özellikleriniz ve kendi isteklerinizle, doğallık ve fonksiyonelliği birleştirerek yüzünüze en ideal gülümsemeyi oluşturmak için yapılır.
Gülüş tasarımı nasıl yapılır?
Gülüşünüzden memnun musunuz?
Başka birinin gülüşüne sahip olmak istediniz mi?
Diş biçiminizden memnun musunuz?
Dişlerinizin rengi sizi rahatsız ediyor mu?
Gülerken ellerinizle ağzınızı kapatıyor musunuz?
Ağzınızı bir başkasına göstermek sizi utandırır mı?
Gülüşünüzün sosyal hayatınızı yönlendirdiğini hiç düşündünüz mü?
Tüm bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, estetik diş hekimliğine ihtiyacınız olup olmadığını ortaya koyacaktır.
Muayenehanemize bu konuda başvurduğunuzda öncelikle ağız içi ve yüz fotoğraflarınız alınır ve bilgisayar ekranına yansıtılarak panoromik film yardımıyla tedavi planlaması yapılır. Özel istekleriniz doğrultusunda gülme hattınız tespit edilip dişlerinizde hiç bir kazıma (aşındırma) işlemi yapılmadan, dişinizin renginde hamur şeklindeki malzemelerle (mo-cap) dişleriniz üzerinde şekillendirme yapılarak; tedavi bittiğinde nasıl görüneceğiniz önceden ortaya çıkarılmış olur. Özetle tedaviye/tasarıma başlanmadan önce, süreç bittiğinde nasıl bir gülümsemeye sahip olacağınızı görmüş olursunuz. Hatta çok beğendiğiniz tasarımın bir dijital ölçü alınarak kaydedilmesi ve size daha sonar yapılacak olan yeni dişlerinizin yapılan bu gülüş tasarımıyla birebir uyumlu şekilde yapılmasının garanti altına alınması mümkündür.
DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)
Mine ve dentin renklerini gidererek dişlerin beyazlaşmasını sağlayan estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Sağlık açısından diş hekiminin kontrolündeki diş beyazlatma işlemi tamamen güvenlidir. Bazı hastalar, uygulama süresince geçici bir diş hassasiyeti yaşayabilmektedir. Beyazlatma uygulaması tamamlandıktan sonra 1-2 gün içerisinde bu hassasiyet geçecektir.
RENKLENMENİN NEDENLERİ NELERDİR?
Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi boyayıcı yiyecek ve içeceklerin tüketimi, yaşlanma, travma ve eski kötü restorasyonlar dişlerde renklenmelere neden olur. Ayrıca, diş oluşumu sırasında bazı antibiyotiklerin kullanımına ve fazla flor kullanımına bağlı renklenmeler de oluşabilir.
BEYAZLATMA NASIL UYGULANIR?
Ev beyazlatması (home bleaching): Rutin uygulamada, hastadan alınan ölçüye göre üretilen şeffaf bir plaka içerisine hasta tarafından beyazlatıcı jel yerleştirilerek ağıza uygulaması ve günlük yaşamına devam etmesidir. Süre rengin koyuluk derecesine göre değişkendir.
Ofis beyazlatması (office bleaching): Diş hekiminin ışık kaynaklarından yardım alarak tek bir seansta uyguladığı beyazlatma şekli olup, daha hızlı sonuç alınan bir beyazlatma sistemidir.
KOMPOZİT RESTORASYONLAR (ADEZİV SİSTEM)
Günümüz diş hekimliğinde, hastaların isteklerini ve tedavi süreçlerini minimum madde kaybı ile yerine getirmek ilke haline gelmiştir. Kullanılan adeziv sistem restorasyon malzemeleri, bu ilkeyi yerine getirmekte diş hekimlerine çok fazla kolaylıklar sağlamaktadır.
Dişlerde hiç aşındırma yapılmadan (madde kaybı olmadan) yapılabilecek bazı estetik uygulamalar:
- Dişler arası boşlukların doldurulması
- Diş boylarının uzatılması
- Kırık diş restorasyonu
- Küçük kontur değişiklikleri
- Küçük çapraşıklıkların giderilmesi
PORSELEN DOLGU (İNLAY - ONLAY SERAMİK DOLGU)
Aşırı zarar görmüş dişlerdeki çürük tam olarak temizlendikten sonra oluşan mevcut boşluğun CAD-CAM sistem dijital ölçü cihazı ile üç boyutlu tarama yapılarak ölçüsü alınır. Tasarım bilgisayarında görüntü büyütülerek, restore edilecek dişin restorasyon sınırları çok hassas bir şekilde çizilerek tasarlanır. 3D porselen dolgu tasarımı yapıldıktan sonra CAD-CAM sisteme ait kazıyıcı cihazın içersine, restorasyonumuz için uygun olan porselen blok takılır. Tasarımı yapılan restorasyonumuzun bilgileri, kazıyıcıya otomatik olarak gönderilerek porselen blok içinden kazıma başlatılır. Yaklaşık 20 dakika içerisinde (hastamız bekleme odasında kahvesini içerken) kazıma işlemi ve porselen fırınında glaze işlemi biter ve hastamız tekrar koltuğa alınarak porselen dolgu restorasyonu (inlay-onlay) yerleştirilebilir.
Avantajları:
- Dişe mükemmel uyumlu olur
- Renk tam uyumludur
- Uzun vadede dolgu kenarlarından sızıntı olmaz
- Çok daha dayanıklı bir yapıdır
- Soğuk-sıcak etkilere karşı hassasiyet daha az olur
METAL DESTEKSİZ PORSELENLER
Porselen, diş minesine en yakın ve en sağlıklı malzeme olup iki şekildedir: Metal alt yapı üzerine işlenen porselen (metal destekli porselen) ve metal desteği olmayan porselen. Metal altyapı; ışık geçirgenliğini engelleyip doğal diş minesinde şeffaflıktan uzak donuk bir görüntü olmasını engeller ve daha opak bir renkte olmasına neden olur. Öte yandan, metal altyapılı porselenler, estetik görünümle ilgili dezavantajlarına rağmen daha ekonomik olduğu için tercih edilebilmektedir. Ful porselen restorasyonları (metal desteksiz porselen restorasyonlar) özellikle ışık geçirgenliğinden dolayı doğal dişlerden ayırt etmek çok zordur ve çok doğal görünür.
ZİRKONYUM
Tıpkı bir elmas gibi hem güçlü hem de estetiktir. Zirkonyum bir altyapı üzerine porselenin işlenmesiyle elde edilir. Santimetrekareye 950 Mega Pascal (9,5 ton) basıncı rahatlıkla karşılayabilir. Yüzde yüz doku uyumludur. Zirkonyum altyapı CAD-CAM sistem ile üretildiği için yüzey uyumu da muhteşemdir.
PROSERA (ALUMİNA OKSİT)
Doku uyumu çok yüksek ve estetik beklentileri optimum düzeyde gerçekleştiren çok dayanıklı ve teknoloji harikası bir sistemdir. İsveç ‘te üretilmektedir.
E-MAX (LİTYUM DİSİLİKAT)
Üstün naturel görünüm ve renk uyumunun en zor vakalarda bile kolaylıkla sağlanabildiği, özellikle ön grup restorasyonlarda mükemmel estetiğin ve yüksek dayanıklılığın kaçınılmaz olduğu restorasyonlardır. Şeffaf tasarlanmış olan bu materyaller, metal kullanılmadığı için ve ışık geçirgenliğinin diş minesiyle aynı düzeyde olması nedenleriyle mükemmel bir doğallığa sahiptir. Basınçlara çok dirençli olması özelliğinin yanı sıra estetik bir material olması nedeniyle en çok tercih edilen materyaldir.
LAMİNATE (YAPRAK LAMİNA PORSELEN, KONTAK LENS PORSELEN)
Dişlerden hiç aşındırma yapmadan veya sadece ön yüzeylerinden minimal (çok yüzeysel) aşındırmalarla, mineyi kaldırmadan, en az seviyede doku kaybına sebep olan restorasyonlardır. Ön dişlerin form bozukluklarında, dişler arasında mesafenin açık olduğu durumlarda, ön bölgede renklenmelerde, ön bölgede büyük dolgu restorasyonlarının hoşnutsuz görünüm aldığı durumlarda çok tercih edilen bir yöntemdir.
GUMMY-SMİLE (DİŞ ETİNİN FAZLA GÖRÜNMESİ) OPERASYONLARI
Gülümseme anında diş etlerinin çok fazla göründüğü durumlardır. Düşük gülümseme hattı bulunan hastalarda küçük bir diş eti operasyonu ile bu probleme kesin çözüm bulmak mümkündür.