GÖMÜK DİŞ OPERASYONLARI

Üçüncü büyük azı dişleri olan yirmi yaş dişleri, çıkış yönleri eğimli olduğunda ve ağız içinde yer olmadığı durumlarda, yarı gömük veya tam gömük olarak çene kemiğinde kalırlar. Konumlarından dolayı yüzde şişlik, iltihap, ağrı yada kist oluşumuna neden olabilirler. Böyle bir durumda, gömük dişin kesinlikle cerrahi müdahale ile alınması gerekir.

Kanin adı verdiğimiz köpek dişlerinin gömülü kalması durumu da sıkça karşılaşılan bir tablodur. Gömük köpek dişinin, çoğu zaman ortodonti tedavisiyle ağız içinde yer almaya devam etmesi mümkündür. Ancak gömük kanin (gömük köpek dişi) yatay konumda ise cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Gömülü kalmaya devam etmesi halinde, çevresindeki sağlıklı dokulara ve diğer sağlıklı dişlerin köklerine zarar vermesi riski vardır.

Gömük yirmi yaş dişlerinin ve gömük köpek dişlerinin çekimi için, başka bir sorun yaratmasını beklemek doğru değildir. Ağız ortamına çıkamayacakları farkedildiğinde hemen alınmaları, ileride neden olabilecekleri pek çok farklı soruna karşı önlem alınması anlamına gelmektedir.

KÖK UCU REZEKSİYONU

Dişlerin kök ucunda gerek diş, gerekse diş eti kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlar ilerleyerek o bölgede kemiğe ciddi zararlar verebilmektedir. Bu durumun sonucunda büyük lezyonlar, hatta kistler oluşabilmektedir. Sözkonusu kistler cerrahi yolla lokal anestezi altında alınmaktadır. Operasyon esnasında bölgedeki zarar görmüş kemik içerisine, biyolojik uyumlu materyaller (kemik grefti) doldurulmaktadır.

DİŞ ÇEKİMİ

Günümüzde, yapılacak tedaviler ile ağız içi doğal dokuların korunması çoğunlukla mümkündür. Ancak bazı durumlarda, diş çekimi endikasyonları sözkonusu olabilmektedir. Örneğin, ortodonti hastalarında yer darlığı nedeniyle, periodontal (diş eti hastalıkları) nedenlerle, gömük veya yarı gömük olarak sorun yaratan dişler çekilebilmektedir.